Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Hypotheek onderhouden loont!

Een eigen huis is waarschijnlijk het duurste dat u ooit koopt. En de hypotheek ervoor heeft vaak tientallen jaren invloed op uw financiën. Dan is het toch raar als u er nooit meer naar omkijkt?

Gelukkig vinden steeds meer huiseigenaren dat ook. Ze onderhouden hun hypotheek actief of laten dat doen door hun Erkend Financieel Adviseur. Vaak ontstaan er gedurende de looptijd van een hypotheek namelijk mogelijkheden om financiële voordelen te behalen of toekomstige risico’s te verkleinen. We geven een paar voorbeelden:

1. Overlijdensrisicoverzekering

We worden gemiddeld steeds ouder. Om die reden is de premie van overlijdensrisicoverzekeringen (orv’s) fors gedaald. Heeft u jaren geleden een orv afgesloten bij je hypotheek? Dan is de kans groot dat je voordeliger uit bent als je nu een nieuwe afsluit.

2. Extra aflossen

Uw woonlasten moeten ook in de toekomst passen bij uw inkomen- en bestedingspatroon. Als u nu maandelijks geld overhoudt maar weinig of geen pensioen opbouwt, kan dat in de toekomst problemen geven. Daarom is het soms verstandig om in uw ‘rijke jaren’ extra af te lossen.

Is uw hypotheek gelijk aan de waarde van het huis of zelfs hoger? Dan betaalt u nu een opslag bovenop uw rente. Bijkomend voordeel van aflossen is dat die opslag op termijn vervalt.

Een derde argument is de extreem lage spaarrente. Die maakt dat het financieel vrijwel altijd interessanter is om uw hypotheek af te lossen dan uw geld op een spaarrekening te laten staan. Maar pas op: stop niet al uw centen in stenen, houd altijd iets achter de hand om onverwachte uitgaven mee te kunnen opvangen. Datzelfde geldt als uw spaargeld een bestemming heeft. Als u eerst aflost en dan moet lenen, betaalt u niet alleen rente over de lening, maar mis je ook nog fiscaal voordeel van de hypotheekrenteaftrek!

3. Hypotheek oversluiten of rente middelen

Als u nog steeds een relatief hoge hypotheekrente betaalt, kan het lonen om uw hypotheek over te sluiten. U moet dan wel boeterente betalen. Dit is het bedrag dat de geldverstrekker in rekening brengt wanneer u eerder dan afgesproken uw hypotheek aflost. Als u die boeterente in een paar jaar terugverdient, kan dit toch interessant zijn. U kunt de boeterente van je spaargeld betalen of er een lening voor afsluiten. De boeterente is eenmalig aftrekbaar.

Heeft u geen spaargeld en wilt u niet lenen? Dan kan rentemiddeling een optie zijn om lagere maandlasten te realiseren. Je betaalt een iets hogere rente dan wanneer u de hypotheek oversluit, maar hoeft geen boeterente te betalen.

4. Pensioenopbouw verandert

Als u van werkgever wisselt, bestaat de kans dat u in een andere pensioenregeling terechtkomt. Daardoor kan bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen anders worden. Tegenwoordig wordt dat vaak verzekerd op risicobasis. Op het moment dat u dan niet meer bij uw oude werkgever in dienst bent en u komt te overlijden, krijgt uw partner geen uitkering uit diens pensioenfonds. Een oplossing in zo’n situatie is om uw bestaande overlijdensrisicoverzekering te verhogen of er een af te sluiten.

Meer aandachtspunten

Zo zijn er nog veel meer mogelijke aandachtspunten. Denk bijvoorbeeld aan een huis dat ‘onder water’ staat of juist overwaarde heeft. En misschien zijn uw toekomstplannen wel veranderd. Of heeft uw leven een onverwachte wending genomen.

Herken je jezelf in een van deze situaties of zijn er andere onderwerpen waar u vragen over heeft? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag om waar mogelijk verbeteringen door te voeren.

Kom in contact - Hypotheekadviesgesprek

Weten wat uw mogelijkheden zijn? Het eerste hypotheekadviesgesprek is gratis.