Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Wanneer loopt jouw aflossingsvrije hypotheek af?

Aflossingsvrije hypotheek

Er zijn nog best veel aflossingsvrije hypotheken in Nederland. In financiële zin gaat het om ongeveer de helft van al het uitgeleende hypotheekgeld. En hoewel er in de afgelopen jaren meer hypotheken zijn afgesloten waarbij u tijdens de looptijd wel aflost, kiezen veel mensen nog altijd voor een aflossingsvrije hypotheek.

Verwarrend

Eigenlijk is de term ‘aflossingsvrije hypotheek’ verwarrend. Want hoewel u gedurende de looptijd ervan niet aflost, wil de bank aan het einde van de rit natuurlijk wel geld zien. Als dat allemaal in stenen zit, zult u dus een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. En dat is niet altijd mogelijk.

Eind 2019 waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) er al voor dat veel aflossingsvrije hypotheken rond 2035 aflopen. Voor een flink aantal huiseigenaren valt dit samen met hun pensionering en het verlies van het recht op hypotheekrenteaftrek. Daardoor hebben ze vaak minder inkomen én hogere woonlasten. In zo’n situatie kan het lastig zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Hoe eerder, hoe beter

Gelukkig zijn lang niet alle aflossingsvrije hypotheken problematisch. Wat de minister vooral belangrijk vindt, is dat u een bewuste keuze maakt over uw aflossingsvrije hypotheek.

Mogelijk betekent dit dat u actie moet ondernemen. Bijvoorbeeld door de hypotheek over te sluiten naar een hypotheek waarbij u wel aflost. Of door nu alvast een deel af te lossen. Maar pas op: als u al uw spaargeld in stenen stopt, heeft u geen reservepotje meer om financiële tegenslagen mee op te vangen.

Alle mogelijkheden op een rij

Hoe eerder u weet waar u precies staat, hoe meer tijd u heeft om maatregelen te treffen. Daarom is het slim om weer eens in kaart te brengen hoe u ervoor staat. Wat betekent het stuk ‘aflossingsvrij’ voor uw hypotheek en de betaalbaarheid ervan. Wij van Hypotheek en Advies helpen u graag bij het maken van een analyse, de gevolgen voor de toekomst te analyseren en zetten we alle mogelijkheden die u heeft voor u op een rij.

Kom in contact

Weten wat uw mogelijkheden zijn? Het eerste hypotheekadviesgesprek is gratis.