Wanneer krijgt u te maken met de bijleenregeling?
De bijleenregeling heeft betrekking op de overwaarde van uw oude woning en de financiering van de nieuwe woning. U heeft overwaarde als u uw woning voor een hoger bedrag verkoopt dan de hypotheek die erop rust. Dit geld moet u weer investeren in je nieuwe woning. Doet u dat niet, dan mag u geen rente aftrekken over een deel van uw nieuwe hypotheek.
De regeling is in 2004 ingevoerd, omdat veel mensen hun overwaarde niet gebruikten voor aankoop van hun nieuwe woning. Voor de nieuwe woning sloten zij een maximale hypotheek af om zo optimaal te profiteren van de renteaftrek. Omdat de overheid dat niet wenselijk vindt, is de bijleenregeling er gekomen.
Bijleenregeling: drie scenario’s
Er zijn drie situaties denkbaar waarin u met de bijleenregeling te maken krijgt:
1. U gaat een duurder huis kopen
In dat geval is het verstandig om de overwaarde te investeren in uw nieuwe woning. Doet u dat niet, dan valt een deel van de hypotheek als gevolg van de bijleenregeling in Box 3. En dat betekent dat u minder of geen fiscaal voordeel heeft.
2. U verhuist naar een goedkopere woning
Ook hier geldt dat u de overwaarde het beste opnieuw kunt investeren, omdat uw hypotheek anders volgens de bijleenregeling – deels – in Box 3 valt. Daarmee vervalt (een deel van) uw fiscale voordeel.
3. Geen ander woonhuis kopen
Wanneer u na de verkoop bijvoorbeeld gaat huren of (tijdelijk) naar het buitenland vertrekt, blijft de overwaarde onder de naam ‘eigenwoningreserve’ nog drie jaar bestaan. Dit betekent dat de regels van scenario 1 en 2 gedurende drie jaar blijven gelden. Daarna mag u de winst uit de verkoop van uw woning (de overwaarde dus) vrij besteden.
Bijleenregeling kan ingewikkeld zijn
Hoe de bijleenregeling fiscaal uitpakt, kunt u uitrekenen met de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst. Het wordt echter een stuk ingewikkelder als de overwaarde onderwerp van discussie is. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je het huis na een scheiding moet verkopen en u of uw ex partner met een nieuwe relatie een ander huis koopt. Want welk deel van de overwaarde moet er dan aan wie toegekend worden? Vaak is dat een ingewikkelde rekensom waarbij deskundig advies geen overbodige luxe is.
Expert
De bedoeling van de bijleenregeling is duidelijk, de uitwerking ervan kan soms voor verrassingen zorgen. Komt u er niet helemaal uit? Neem dan eens contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur zijn wij expert op het gebied van financiële vraagstukken en kunnen wij u helpen met al uw vragen rondom de bekostiging van uw woning.