Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid?

Als u meer inkomsten heeft dan uitgaven, houd u geld over. Maar wat doet u ermee? Sparen, uw hypotheek aflossen of uw huis verduurzamen?

Het is een vraag waar u als huiseigenaar behoorlijk mee kunt worstelen. Want wat is de beste? Wij zetten de belangrijkste voor- en nadelen van de drie opties voor u op een rij.

1. Sparen

Het grote voordeel van een spaarpot is dat u altijd voldoende geld heeft om een tegenslag te kunnen opvangen, of iets leuks of extra’s mee te doen. Het hebben van een buffer is daarom altijd verstandig. Maar u hoeft lang niet altijd een groot kapitaal in reserve te hebben.

Het nadeel daarvan is immers dat u misschien belasting moet betalen over uw spaargeld. En omdat de rente nagenoeg 0% is, teert u dan in op uw vermogen. Dat gebeurt trouwens sowieso al door de inflatie. Prijsstijgingen van onder andere boodschappen en energie maken dat uw (spaar)geld elk jaar iets minder waard wordt.

2. Aflossen

Aflossen heeft twee voordelen. Ten eerste gaan uw maandlasten omlaag, omdat u minder schuld heeft en dus minder rente hoeft te betalen. Ten tweede wordt uw huis voor een groter deel uw eigendom. Bij verkoop houd u dus meer over.

Afhankelijk van hoeveel u heeft afgelost, kunt u daarnaast misschien nog een rentekorting krijgen op uw hypotheek, omdat u in een lagere risicoklasse valt.

Aflossen heeft ook nadelen. Zo heeft u minder belastingvoordeel. Als u de hypotheekrente mag aftrekken, betaalt de fiscus immers een deel mee.

Daarnaast houd u minder vrij beschikbaar geld over voor onverwachte tegenvallers. En vergeet niet dat u op termijn ook geld nodig heeft voor (groot) onderhoud van uw woning, een nieuwe auto of een andere grote aankoop. Stop daarom nooit al uw spaargeld in stenen.

3. Investeren in een duurzamer huis

Afhankelijk van de maatregelen die u treft om uw huis te verduurzamen, kunt u forse rendementen halen.

Een ander voordeel is dat u het energielabel van uw huis verbetert. Daardoor wordt het meer waard. En als u de woning verkoopt, gaat dat veel sneller met een gunstiger label.

In het gunstigste geval wordt uw huis zoveel meer waard, dat het gevolgen heeft voor de hypotheekrente. U kunt namelijk een rentekorting krijgen als u in een lagere risicoklasse valt. En natuurlijk draagt u met een duurzamer huis ook uw steentje bij aan een beter milieu en daarmee aan de toekomst van de wereld.

Het enige echte nadeel van investeren in een duurzaam huis is, dat u geduld moet hebben voordat u de investering er weer uit hebt.

Beste keuze

Wat voor u de beste keuze is, hangt af van erg veel factoren. In sommige gevallen is het slim om voor een combinatie te kiezen. Wilt u weten hoe dat voor u uitpakt? Maak dan eens een afspraak met een van onze adviseurs. Wij helpen u uw financiële situatie goed in kaart te brengen, zodat u weet wat de gevolgen zijn van de keuzes die u maakt.

Kom in contact - Hypotheekadviesgesprek

Weten wat uw mogelijkheden zijn? Het eerste hypotheekadviesgesprek is gratis.