Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Overwaarde verzilveren: hoe doet u dat?

Als uw huis meer waard is dan het bedrag van je hypotheek, heeft u overwaarde. Dat geld zit echter vast in stenen. Maar stel dat u het zou willen gebruiken voor een verbouwing of als aanvulling op je pensioen? Welke mogelijkheden heeft u dan? De waarde van de meeste koopwoningen is weer op het peil van vóór de crisis. Daardoor zijn er veel huiseigenaren die overwaarde hebben. Uit onderzoek (van Netwerk Notarissen/AD) blijkt dat de winst op papier in 2018 gemiddeld zo’n € 30.000 was.

Overwaarde verzilveren

Veel banken bieden mogelijkheden om die overwaarde te verzilveren. Sommige kijken daarbij ook naar je uw inkomen. Is dat te laag, dan komt u er niet voor in aanmerking.

Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden om ook met een laag inkomen uw overwaarde vrij te maken. Banken hebben daarvoor zogenoemde ‘opeethypotheken’ ontwikkeld. Ze bieden die aan onder namen als de Overwaardehypotheek of de Verzilverhypotheek.

Maandelijks of ineens

Met zo’n hypotheek sluit u de overwaarde van uw huis af als extra lening. Afhankelijk van het product maakt de bank maandelijks een deel van het bedrag over of krijgt u alles in één keer op uw rekening gestort. Er bestaan ook mengvormen. Houd er wel rekening mee dat uw schuld groter wordt.

Verbouwen

Als u (bijna) gepensioneerd bent, kunt u de overwaarde die u verzilvert gebruiken om uw huis toekomstbestendig te maken. Bijvoorbeeld door een slaapkamer en een badkamer op de begane grond te realiseren. Of u kiest voor verduurzaming, waardoor u maandelijks minder geld kwijt bent aan energiekosten.

Extra inkomen

Wie met pensioen gaat, heeft meestal minder inkomen dan daarvoor. Zeker als u geen gebruik meer kunt maken van hypotheekrenteaftrek, kunnen uw woonlasten dan (te) hoog worden. In dat geval kunt u de overwaarde gebruiken als aanvulling op uw inkomen.

Nadelen

Zoals bij alles zijn er ook nadelen. Welke mooie naam het ook heeft, elke hypotheek is een lening die u moet terugbetalen. Ook zijn de voorwaarden van de bank soms erg streng.

Alternatieven op een rij

Overweegt u om de overwaarde op uw huis te verzilveren? Neem dan gerust contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur weten wij welke mogelijkheden er zijn en helpen wij u om de alternatieven op een rij te zetten. Zo kunt u de beste keuze maken.