Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Looptijdrente: wat is het en waarom is het interessant?

Als u een huis koopt dat u financiert met een annuïtaire of lineaire hypotheek weet u precies hoeveel u elke maand moet betalen. Toch? Nou nee, niet per se. Zelfs als u de rente voor dertig jaar vast zet.

Hoe dat zit?

Het heeft te maken met de zogenoemde looptijdrente. Omdat uw lening aan het begin van de looptijd hoger is, betaalt u een risico-opslag aan uw hypotheekverstrekker. Maar omdat u aflost, wordt het risico voor de bank kleiner. In principe moet die risico-opslag dan dus omlaag gaan en zou u in aanmerking komen voor een rentekorting.

Regels per bank verschillend

In de praktijk gebeurt dit lang niet altijd vanzelf. Banken hanteren namelijk uiteenlopende regels. De ene bank verlaagt de opslag automatisch als u een bepaald bedrag heeft afgelost. Bij de andere moet u er expliciet om vragen. En weer een andere bank vermindert de opslag alleen bij het aflopen van de rentevaste periode. Ook kunnen de hoogte van de risico-opslag en de grensbedragen per bank verschillen.

Meer dan € 10.000

Met die wetenschap is het dus interessant om van tevoren te weten welke regels uw bank hanteert. Immers, een hypotheek bij een bank die nu een iets hogere hypotheekrente vraagt maar straks de risico-opslag wel automatisch vermindert, kan op termijn voordeliger zijn. Volgens berekeningen kan het verschil bij een annuïteitenhypotheek van € 200.000 over de hele looptijd oplopen tot meer dan € 10.000 aan rente.


NHG

Met name bij lineaire en annuïtaire hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) spelen looptijdrente en risico-opslag een rol. Hypotheken met NHG vallen immers al in een lagere risicoklasse, omdat de NHG in veel gevallen garant staat.

Aflossingsvrij

Ook bij een aflossingsvrije hypotheek is er geen automatische daling van de risicoklasse. Er wordt immers niet automatisch afgelost. Lost u toch tussentijds af? Informeer dan eens bij een van onze adviseurs of u misschien voor een rentekorting in aanmerking komt.

Wij rekenen het graag voor u uit

Als onafhankelijke hypotheekadviseur kunnen wij u helpen om uit te zoeken wat voor u de voordeligste oplossing is. Door niet alleen de aanvangsrentes van banken met elkaar te vergelijken maar ook de voorwaarden van de risico-opslag mee te wegen, rekenen wij uit welke aanbieders voor u het meest interessant zijn.