Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

In 2020 minder kosten bij oversluiten NHG-hypotheek

Gaat u uw NHG-hypotheek in 2020 oversluiten? Dan hoeft u voortaan minder borgtochtprovisie te betalen dan voorheen. En dat is goed nieuws!

NHG

Een NHG-hypotheek heeft als voordeel dat het een hypotheek met garantie is. Als u de hypotheek niet kunt terugbetalen, dan doet het Waarborgfonds Eigen Woningen dat. Dit fonds is de organisatie achter de NHG.

Maar die garantie is niet gratis. Daarom moet u voor een hypotheek met NHG borgtochtprovisie betalen. Dit is dus eigenlijk de ‘verzekeringspremie’. In 2020 bedraagt deze provisie 0,7% van de totale lening. Vorig jaar was dat nog 0,9%.

Nieuwe afspraken

Als u in het verleden een NHG-hypotheek oversloot, werd die provisie opnieuw over het totale hypotheekbedrag geheven. Consumenten vonden dat onterecht, omdat ze daardoor twee keer voor hetzelfde moesten betalen. Daarop zijn de NHG-regels aangepast.

Rekenvoorbeeld borgtochtprovisie

In praktijk zag het oversluiten van een NHG-hypotheek er vroeger zo uit. Stel, u had een lening van € 250.000 die u oversloot voor een bedrag van € 300.000. U moest dan 0,7% x € 300.000 = € 2.100 aan borgtochtprovisie betalen.

Sinds 1 januari van dit jaar gaat dit anders. Als u nu een lening van € 250.000 verhoogt naar € 300.000 betaald u alleen nog 0,7% provisie over die extra € 50.000 = € 350. Dat scheelt nogal wat!

Bespreek uw plannen

Overweegt u om in 2020 uw hypotheek met (of zonder) NHG over te sluiten? Bijvoorbeeld omdat u gaat verhuizen of omdat u uw huis wilt verduurzamen? Bespreek uw plannen dan eens met ons. Als specialist op het gebied van hypotheken en andere financiële zaken helpen we u graag verder.

Kom in contact - Hypotheekadviesgesprek

Weten wat uw mogelijkheden zijn? Het eerste hypotheekadviesgesprek is gratis.