Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Energiebesparende maatregelen financieren met uw hypotheek

Het Kabinet Rutte 3 wil de mogelijkheden vergroten om energiebesparende maatregelen te financieren met uw hypotheek. Dit vergemakkelijkt het om woningen in Nederland te verduurzamen. Onder energiebesparende maatregelen in uw huis vallen alle verbouwingen en/of verbeteringen die leiden tot een lager energieverbruik. We zijn al zo ver dat nieuwbouwwoningen niet meer standaard op het gasnet worden aangesloten. Dit mag alleen als de duurzame alternatieven niet mogelijk of te duur zijn. Maar ook de bestaande woningvoorraad moet verduurzamen, met als voordeel voor de bewoner: een blijvend lage energierekening.

In 2017 is weinig gebruik van gemaakt van de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Er is weinig bekendheid over. Daarom brengen wij u met dit artikel op de hoogte. Zo kunt u voor uzelf nagaan of het gunstig is om uw huis energiezuinig(er) te maken.

Energiebesparende maatregelen zorgen voor een hogere woningwaarde en lagere stookkosten. Voorbeelden hiervan zijn: een hr-ketel, warmtepomp, zonneboiler, zonnecellen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ beglazing.

Rawpixel 780494 Unsplash

Alle mogelijkheden op een rij

Door de lage hypotheekrente is het momenteel interessant om de energiebesparende maatregelen te financieren met uw hypotheek. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Overwaarde

Als uw woning overwaarde heeft, kunt u dit gebruiken om uw woning duurzamer te maken. U kunt uw hypotheek verhogen of een nieuwe (groene) hypotheek afsluiten naast uw bestaande hypotheek.

Groene hypotheek

Veel geldverstrekkers bieden tegenwoordig een groene hypotheek aan. Dit houdt in dat u een lagere hypotheekrente krijgt als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.

Hogere hypotheek

Alleen als u geld wilt lenen voor energiebesparende maatregelen kunt u, bij veel geldverstrekkers, meer lenen dan uw woningwaarde. U kunt uw maximale hypotheek oprekken tot 106 procent. Het is hierbij wel een vereiste dat uw persoonlijke financiële status de hogere hypotheek kan dragen. Het is dan ook belangrijk om altijd een hypotheekvergelijking te maken. Wij helpen u hier graag bij!

Energiebespaarbudget

Weinig mensen zijn ervan op de hoogte dat het mogelijk is om, met Nationale Hypotheek Garantie, extra te lenen om energiebesparende maatregelen te treffen. Tegenwoordig zijn de NHG-voorwaarden versoepeld. U kunt maximaal 6 procent van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming. Houd er wel rekening mee dat niet alle geldverstrekkers deze mogelijkheid bieden.

Duurzaamheidslening

Gemeenten en provincies stimuleren het verduurzamen van uw woning. Daarom bieden zij de Duurzaamheidslening aan. Hiermee kunt u tegen gunstige voorwaarden (extra) geld lenen om energiebesparende maatregelen treffen. U komt voor een Duurzaamheidslening in aanmerking als uw gemeente of provincie deze lening aanbiedt én u voldoet aan de voorwaarden. Zo moet u eigenaar én bewoner zijn van het huis waarvoor u de lening aanvraagt.

Eigen geld

Aangezien de spaarrente momenteel lager dan 1 procent is, kan het voor u voordelig zijn om uw spaargeld (eigen geld) voor energiebesparende maatregelen te gebruiken. Er zijn genoeg mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren. Vraag uzelf wel af of het energiezuiniger maken van uw woning écht de moeite waard is. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat u pas op het moment dat u uw huis verkoopt weet of u de investering heeft terugverdiend.

Reken goed uit wat u bespaart en wat uw maandelijkse kosten zijn. De uitkomsten hiervan kunt u geheel vrijblijvend met onze adviseurs bespreken. Wij helpen u graag.

- Krediet & Advies

Kom in contact - Hypotheekadviesgesprek

Weten wat uw mogelijkheden zijn? Het eerste hypotheekadviesgesprek is gratis.