Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens stijgt in 2019

Wie een woning koopt, kan een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie, oftewel NHG. Als u een hypotheek afsluit met NHG, dan weet u zeker dat uw hypotheek past bij uw inkomen. U sluit dan een hypotheek af met een kostengrens. De NHG is een garantieregeling die uitbetaalt wanneer u voor langere tijd uw hypotheek niet kunt betalen. Dankzij de NHG kunt u bij de bank een lagere hypotheekrente krijgen.

Stijgende huizenprijzen zorgen voor hogeren grens in 2019

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat per januari 2019 van €265.000,- naar €290.000,-. Hiermee stijgt de kostengrens met 9,5 procent en kunt u dus een duurdere woning kopen. Dit geldt voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen. Als u voor deze energiebesparende voorzieningen extra wilt lenen kan dit tot 6 procent. U komt dan op een bedrag uit van €307.400,-. Met deze lening kunt u dus €17.400,- besteden aan energiebesparende maatregelen. In 2018 was dit €15.900,-.

Kosten voor Nationale Hypotheek garantie dalen minimaal

Als u een hypotheek met NHG afsluit betaalt u een premie. Deze NHG-premie wijzigt nagenoeg ieder jaar. De afgelopen jaren waren de kosten 1 procent over een hypotheek met NHG. In 2019 daalt de premie naar 0,9 procent.