Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Let op! Geld lenen kost geld

Betaalt u voor uw hypotheek een rente die veel hoger is dan de huidige hypotheekrente?

Betaalt u voor uw hypotheek een rente die veel hoger is dan de huidige hypotheekrente? Dan kan het interessant zijn om uw hypotheek over te sluiten.

Hypotheekrente

De hypotheekrente is al een tijdje bijzonder laag. Veel huiseigenaren die hun hypotheek nog niet hebben overgesloten, vragen zich af of ze dit alsnog moeten doen om zo hun maandlasten te verlagen.

Belangrijke vragen

Het antwoord op die vraag verschilt van woningbezitter tot woningbezitter. Als u uw hypotheek oversluit voordat de rentevaste periode afloopt, moet u namelijk een boete betalen aan de bank. Die loopt dan immers rente mis en verlangt daarvoor een vergoeding. Soms zijn die kosten zo hoog, dat oversluiten niet interessant is.

De belangrijkste vragen bij het oversluiten van een hypotheek zijn:

  • Hoeveel lager worden uw maandlasten na oversluiten?
  • Hoeveel boeterente moet u betalen?
  • Hoeveel bijkomende kosten zijn er (advies, taxatie, notaris)?
  • Hoelang duurt het voordat u de investering heeft terugverdiend?

Oversluiten en boeterente

Ondanks de boeterente die u moet betalen, kan oversluiten toch interessant zijn. Als u aanzienlijk lagere maandlasten heeft en de boeterente bijvoorbeeld binnen twee jaar terugverdient, dan gaat u daarna besparen. De boeterente mag u trouwens eenmalig aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. De fiscus betaalt die dus voor een deel mee!

Hypotheek oversluiten en hypotheekrenteaftrek

Uw hypotheek oversluiten kan bij uw huidige geldverstrekker, maar ook bij een andere bank. Heeft u geen lineaire- of annuïteitenhypotheek, maar is deze wel afgesloten vóór 1 januari 2013? Dan houdt u recht op hypotheekrenteaftrek, ook als u uw hypotheek oversluit. Of dat nu bij uw eigen bank is of bij een andere.

Loopt uw rentevaste periode binnenkort af? Dan krijgt u automatisch een nieuw voorstel van uw bank. Neem dit niet zomaar aan! Informeer ook eens bij andere geldverstrekkers.

Beste oplossing

Wilt u weten of het interessant is om uw hypotheek over te sluiten? Neem dan contact op met Hypotheek en Advies. Wij helpen u graag bij het doorrekenen en adviseren u over de beste oplossingen.

Kom in contact - Hypotheekadviesgesprek

Weten wat uw mogelijkheden zijn? Het eerste hypotheekadviesgesprek is gratis.