Aflossingsblij of energievrij?
Je kunt uw geld maar één keer uitgeven. Dus wat is slimmer? Uw hypotheek aflossen of uw huis verduurzamen?
Veel Nederlanders hebben een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek kan risico’s met zich meebrengen. Daarom zijn banken in 2018 met de campagne ‘Word ook Aflossingsblij’ begonnen. Die moet huiseigenaren stimuleren hun hypotheek alsnog helemaal af te lossen.
Aflossingsvrij niet altijd een probleem
Het is echter niet gezegd dat uw aflossingsvrije hypotheek in de toekomst een probleem veroorzaakt. Een en ander hangt onder meer af van de waarde van uw woning, uw inkomen en/of pensioen en de vraag tot wanneer u de hypotheekrente mag aftrekken.
Besparen met een energieneutraal huis
Na de hypotheek is energie een belangrijke kostenpost. Momenteel bedraagt de gemiddelde energierekening zo’n € 1.800 per jaar. De kans is groot dat die kosten de komende jaren flink oplopen. Als u in een energievrij huis woont, bespaart u dus flink.
Een energieneutrale woning wordt ook wel een 0-op-de-meterwoning genoemd. Over het jaar gezien produceert zo’n woning tenminste net zoveel (duurzame) energie als het verbruikt. Vaak wordt er zelfs meer stroom opgewekt dan uzelf verbruikt. In dat geval kunt u zelfs verdienen aan uw energievrije woning! Voor een 0-op-de-meterwoning mag u meer geld lenen. In 2019 is dit maximaal € 20.000. In veel gevallen is dat niet genoeg om uw woning helemaal energieneutraal te maken. In dat geval kunt u een deel van uw spaargeld gebruiken of tegen gunstige condities een groene lening afsluiten.
Beste keuze
Twijfelt u of u extra moet aflossen, verduurzamen of een combinatie van die twee? Vraag ons dan eens om advies. Wij zetten de mogelijkheden graag voor u op een rij en rekenen alles voor u door, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.