Wat houdt de campagne ‘Word ook aflossingsblij’ in?
Wij vinden het belangrijk om u erop te attenderen dat u minstens één keer per jaar uw hypotheek onder de loep neemt. Past de hypotheek nog bij uw situatie? En in hoeverre is uw hypotheek toekomstbestendig? Meer dan een miljoen Nederlanders heeft een (gedeeltelijk of volledig) aflossingsvrije hypotheek. Vooral voor hen is het belangrijk om na te denken over de toekomst.
Wat betekent de aflossingsblij campagne?
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente en lost u tussentijds niets af. Veel mensen zijn tijdens de looptijd al aan het sparen om de hypotheek terug te kunnen betalen. Voor een aantal mensen is het al bekend dat zij over voldoende inkomen beschikken om aan het einde van de looptijd een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten. Toch zijn er veel mensen die momenteel niet sparen en nu al weten dat zij niet over voldoende inkomen beschikken om een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten. De aflossingsblij campagne heeft tot doel deze mensen aan te sporen op tijd de nodige maatregelen te treffen, zodat zij in de toekomst niet voor vervelende verrassingen komen te staan.
Wat is een aflossingsvrije hypotheek?
Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat u gedurende de looptijd niet verplicht bent om af te lossen. Uw maandelijkse kosten bestaan alleen uit de rente over uw hypotheekschuld. Tussentijds kunt u kosteloos aflossen. Doet u dit niet? Houd er dan rekening mee dat het verplicht is om aan het einde van de looptijd de gehele hypotheekschuld in één keer af te lossen. Heeft u er al over nagedacht hoe u uw hypotheek gaat aflossen aan het einde van de looptijd? Aflossen kan op de volgende drie manieren:
- U heeft een vermogen opgebouwd, waarmee u uw hypotheekschuld aflost
- U sluit een nieuwe hypotheek af, waarmee u uw oude hypotheek aflost
- U verkoopt uw huis en lost met de opbrengst de hypotheekschuld af
Nadeel aflossingsvrije hypotheek
Het gevaar dat bij een aflossingsvrije hypotheek komt kijken is dat uw financiële situatie in der loop der jaren kan zijn veranderd. Gaat u bijvoorbeeld over een aantal jaar met pensioen, waardoor uw inkomen minder wordt? Deze situatie heeft impact op de betaalbaarheid van uw hypotheek. Dit kan dus betekenen dat u, aan het einde van de looptijd, niet over voldoende inkomen beschikt om een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten of te verlengen. De hypotheekrente vervalt na dertig jaar. Dit is meestal het einde van de looptijd. Door het vervallen van de hypotheekrente is de kans groot dat uw netto maandlasten stijgen. Dus vindt er in de toekomst een verandering plaats in uw financiële situatie? Zoek dan goed uit wat dit voor u betekent en ga ermee aan de slag. Wij, als onafhankelijk hypotheekadviseur, kijken samen met u graag geheel vrijblijvend naar uw situatie.
Ik kan tussentijds niet aflossen. Wat nu?
In sommige gevallen is het voor huiseigenaren niet mogelijk om tussentijds af te lossen of vermogen op te bouwen. Maar veel huiseigenaren willen wel graag in hun huis blijven wonen. Als dit bij u het geval is, kunt u kijken of uw rente omlaag kan. Met als gevolg dat u maandelijks minder betaalt. Het bedrag dat u maandelijks minder betaalt, kunt u gebruiken om uw aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Uw financiële gegevens moeten dan wel voldoen aan de voorwaarden van uw bank.
Het is ook mogelijk om uw hypotheekvorm te wijzigen. U kunt een aflossingsvrije hypotheek helemaal of gedeeltelijk omzetten naar een andere hypotheekvorm. Hierdoor lost u dus wél af. Denk hierbij aan een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Als u uw hypotheekvorm wijzigt, bestaat de mogelijkheid dat uw maandlasten stijgen. Toch is dit zeker het overwegen waard, aangezien u minder hypotheekschuld overhoudt aan het einde van de looptijd. Houd er bij het wijzigen van de hypotheekvorm rekening mee dat de bank hiervoor kosten in rekening kan brengen. Of een wijziging van de hypotheekvorm voor u voordelig is, hangt af van uw persoonlijke situatie.
Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek verlengen?
Als u uw aflossingsvrije hypotheek wilt verlengen, moet u voldoen aan de voorwaarden van uw bank. Het is voornamelijk belangrijk dat u de maandlasten kunt betalen. Dit hangt af van uw inkomen op het moment dat u wilt verlengen. Het is niet mogelijk om met de overwaarde van uw huis de hypotheek te verlengen. Bij een aantal banken is verlengen niet nodig en loopt uw hypotheek automatisch door. Wilt u weten of dit bij u het geval is? Dan raden wij u aan om de voorwaarden van uw hypotheek te bekijken. Wij helpen u hier graag bij.
Krediet & Advies helpt u graag
Er zijn dus verschillende mogelijkheden om uw aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Welke mogelijkheden dit zijn, hangt van uw persoonlijke situatie af. Hoe eerder u begint, hoe meer tijd u heeft om uzelf goed voor te bereiden op de toekomst. Wij willen voorkomen dat u aan het einde van de looptijd voor vervelende verrassingen komt te staan. Wij helpen u daarom graag met het in kaart brengen van uw situatie en voorzien u van passend advies.